STUDIO387 - Agencija za informatički inženjering, konsalting i marketing - Sarajevo

+387 61 028 546

Uvodni razgovor

Izrada web stranica i web dizajn započinju nizom razgovora i konsultacija s Vama, upoznajemo se s Vašom firmom i poslom kojim se bavite, analiziramo Internet tržište i obavljamo niz drugih pripremnih radnji.

U razgovoru s Vama, koji je neformalan i ne obavezuje, nastojimo Vas upoznati s našim dosadašnjim radom, čuti Vaše želje i potrebe, shodno tome upoznati Vas s mogućnostima Interneta kao sredstva za početak, nastavak ili proširenje vaše djelatnosti.

Idejno rješenje

Nakon upoznavanja s Vašim željama, ponudit ćemo Vam idejno rješenje web stranica s procjenom troškova izrade istih. Ukoliko prihvatite ponuđeno rješenje, ono je za Vas besplatno, a u suprotnom ćemo Vam zaračunati konsultantske usluge u iznosu od 200,00KM.

Izbor domene, registracija domene

Da bi bili prepoznatljivi na Internetu po svom nazivu, nazivu firme ili proizvoda, dobro je imati svoju vlastitu Internet adresu, odnosno Internet domenu (npr. “imefirme.ba”, “nekinaziv.com” i sl.). Domena je vrlo važna jer predstavlja firmu i usluge koje nudi te je sredstvo za identificiranje na Internetu.

Ukoliko želite, mi ćemo Vam savjetom pomoći u izboru naziva domene i zatim odraditi sav administrativni posao oko registracije domene umjesto Vas. Pri tome je registracija .ba domene 100 KM/godina, dok Vam komercijalnu domenu (.com, .net, .org, .biz…) možemo registrirati po cijeni od 30 KM/godišnje. Administrativni postupak kod registracije .ba domene obično traje 1-2 sedmice i na njega nije moguće uticati. Postupak registracije komercijalnih domena (.com, .net, .org, .biz…) obično traje 2-3 dana.

Svaka domena je jedinstvena i dvije firme ili osobe ne mogu posjedovati istu domenu. To znači da nije moguće registrirati već zauzetu domenu.

Izrada arhitekture web site-a

Najbitniji element web stranica je njihov sadržaj. Naš je cilj da taj sadržaj što bolje, funkcionalnije i logičnije rasporedimo na web site-u. Zato posebnu pažnju posvećujemo:

  1. informacijskoj arhitekturi web site-a (rasporedu podataka u sklopu sitea)
  2. arhitekturi svake pojedinačne web stranice (rasporedu elementa i sadržaja na svakoj stranici)
  3. navigaciji kroz web site (načinu na koji će se posjetioci kretati kroz web site kako bismo im maksimalno olakšali pregledavanje)

Web dizajn i priprema materijala

  1. izrada cjelokupnog vizuelnog rješenja web site-a (web dizajn, grafički dizajn)
  2. nabava i pripremanje slika i grafika
  3. pripremanje sadržaja tekstova
  4. prevođenja

Izrada stranica i web programiranje

Prilikom izrade web stranica (web programiranje) posebna pažnja posvećuje se tehničkoj ispravnosti web stranica tako da one budu ispravno i jednako vidljive na svim zastupljenijim Internet preglednicima.

Internet preglednici, ili web browseri, su programi (npr. Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera) koji se koriste za pregled web stranica i pretraživanje Interneta. Zbog nekompatibilnosti preglednika različitih proizvođača, lako se može dogoditi da jako važan dio vaše stranice bude pogrešno prikazan ili da uopšte ne bude prikazan. Do takvih pogrešaka najčešće dolazi zbog autorovog nedovoljnog poznavanja upotrebljene tehnologije i želje da se vizualnim efektom utječe na korisnike.

Posebnu pažnju posvećujemo responsivnosti web stranica, odnosno – da web stranice koje uradimo svojim klijentima budu lako čitljive i na svim pametnim telefonima i tabletima. Za to koristimo posebnu tehniku izrade i Twitter bootstrap tehnologiju.

Osim za ispravan prikaz u različitim preglednicima, stranice moraju biti tehnički ispravne i radi što boljeg indeksiranja od strane web pretraživača (Google, Bing/MSN, Yahoo). Naime, ponekad sadržaj tehnički neispravnih web stranica nije u cijelosti indeksiran što dovodi do znatno lošije pozicije u rezultatima pretraga (lošije rangiranje na pretraživačima), a to direktno utiče na manju posjećenost web stranica. Tehnička ispravnost osnovni je preduvjet za SEO optimizaciju web stranice.

Za samu izradu stranica odnosno web programiranje najčešće koristimo HTML/XHTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL Apache (dobitnu:-) kombinaciju, a ukoliko se ukaže potreba, upotrebit ćemo i druge tehnologije i proizvode kao što su XML,cgi-bin/Perl, ASP, .NET, VBScript, Flash, Java, Python, PostgreSQL, MS Access, MS SQL, IIS i sl.

Naša glavna okosnica je WordPress CMS – najrasprostranjeniji sistem za razvoj web stranica danas na svijetu!

Zakup servera i smještaj stranica na server

Kada su web stranice gotove, potrebno ih je postaviti na web server kako bi one bile dostupne posjetiteljima iz bilo kojeg dijela svijeta. Zakup servera plaća se ovisno o količini podataka koje web stranice sadrže, o prometu koji stranice generiraju (dnevni/mjesečni broj posjeta stranica), o dodatnim uslugama (npr. broj korisničkih e-mail računa na serveru) te o trajanju zakupa prostora na serveru. Smještaj stranica na serveru još se naziva i web hosting, a firme poput STUDIO387 koje pružaju takvu uslugu nazivaju se hosting provideri.

Web stranice koje izrađujemo u Studio387 u principu mogu biti smještene kod bilo kojeg hosting providera. Jasno je da se usluge različitih hosting providera razlikuju po cijeni, sadržanim mogućnostima, dostupnosti stranica te brzini pristupa web stranicama.

Da se ne mučite s izborom najpovoljnijeg providera, Studio387 je za sve svoje klijente pripremio tri vrlo povoljna hosting paketa.

SEO optimizacija i prijavljivanje na pretraživače

Web pretraživači(Google, Bing/MSN) i web katalozi/direktoriji (DMOZ, Yahoo) su najkorisniji besplatni izvori prometa i bitno je da Vaš web site na njima zauzme što bolju poziciju. Inače, kakve nam koristi od prekrasnih web stranica ako ih niko ne posjećuje odnosno ako ih korisnici ne mogu pronaći i izdvojiti iz mora sličnih stranica na Internetu?

Da se to ne bi dogodilo, već prilikom izrade stranice pazićemo na sve tehničke elemente bitne za što bolje pozicioniranje stranica na pretraživačima. Taj postupak naziva se SEO optimizacija web stranica (eng. SEO – Search engine optimization). Nakon smještaja stranica na server, prijavit ćemo ih na sve relevantne web pretraživače i web kataloge (Google, Bing/MSN, Dmoz, Yahoo, itd).

Prijavu na pretraživače i kataloge vršimo isključivo ručno što zahtijeva vrijeme, ali uz tehnički adekvatno načinjene stranice garantira najbolje rezultate. Nemojte nasjesti na nečiju “uslugu” prijavljivanja sitea na stotine ili hiljade pretraživača i kataloga odjednom – to se radi automatizirano pomoću softvera, a Vaš site se reklamira na sumnjivim mjestima koja će Vam omogućiti samo gomilu spama i nula zainteresiranih posjetitelja.

Kada su stranice gotove, možemo Vam ponuditi kontinuiranu uslugu SEO optimizacije i promocije web stranica na Internetu.

Trajanje postupka

Opisani postupak web dizajna i izrada web stranica, u zavisnosti od obima i složenosti samih stranica, može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Najčešće trajanje izrade zahtjevnijeg web site-a je 10 – 30 dana.